Twaróg Chudy z Kosowa Lackiego jest w pełni naturalnym produktem, od lat produkowanym ręcznie, co wyróżnia go spośród pozostałych, dostępnych na rynku serów twarogowych.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w obszary wiejskie
Operacja mająca na celu Promocję produktów wytwarzanych przez grupę producentów (twaróg chudy z Kosowa Lackiego, twaróg półtłusty z Kosowa Lackiego, twaróg tłusty z Kosowa Lackiego, masło tradycyjne, śmietanka kremowa 30%, masło ekstra) oraz upowszechnienie wiedzy o tych produktach i systemie jakości, w ramach którego te produkty zostały wytworzone (system Jakość Tradycja) współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
System “Jakość Tradycja”, to system, który wyróżnia produkty żywnościowe wysokiej jakości, w tym produkty tradycyjne. O ten szczególny symbol mogą ubiegać się produkty z udokumentowaną ponad 50-letnią historią wytwarzania, w której zachowane są tradycyjne receptury, surowce i technologia. Znak “Jakość Tradycja” to Oscar wśród produktów spożywczych. O jego przyznaniu decyduje najwyższa jakość i istotne cechy wyróżniające dany produkt od podobnych w kategorii. Może być to np. tradycyjny charakter, reputacja lub inny unikalny wskaźnik. Wszystkie zgłoszone do systemu produkty są poddawane wnikliwej kontroli, która weryfikuje zgodność deklaracji producenta. Po otrzymaniu znaku, producenci zobowiązani są do ich kontynuowania. Wszystko to ma na celu zagwarantowanie konsumentom, że stosowana metoda wytwarzania produktu jest zgodna z tą deklarowaną we wniosku o przyjęcie do systemu.
Lista produktów, które mogą pochwalić się znakiem “Jakość Tradycja” liczy obecnie 318 pozycji (stan na grudzień 2020) i jest na bieżąco aktualizowana.
Wśród wyróżnionych produktów znajdują się m.in. Masło Ekstra, Masło Tradycyjne, Śmietanka Kremowa 30%, Twaróg Chudy z Kosowa Lackiego, Twaróg Półtłusty z Kosowa Lackiego oraz Twaróg Tłusty z Kosowa Lackiego.
Wspomniane sery: Twaróg Chudy z Kosowa Lackiego, Twaróg Półtłusty z Kosowa Lackiego oraz Twaróg Tłusty z Kosowa Lackiego produkowane są ręcznie od ponad 50 lat, co zasadniczo wyróżnia je od pozostałych dostępnych na rynku twarogów. Z kolei Masło Ekstra oraz Masło Tradycyjne produkowane są wyłącznie ze słodkiej śmietanki pasteryzowanej, uzyskanej z mleka dostarczanego od krów karmionych paszami bez GMO. Produktem równie wysokiej jakości jest także Śmietanka Kremowa 30%, która produkowana jest obecnie na specjalnie zamówienie.
Twaróg Chudy z Kosowa Lackiego jest w pełni naturalnym produktem, od lat produkowanym ręcznie, co wyróżnia go spośród pozostałych, dostępnych na rynku serów twarogowych.
Twaróg Tłusty z Kosowa Lackiego jest produktem w pełni naturalnym, od lat produkowanym ręcznie co wyróżnia go spośród pozostałych, dostępnych na rynku serów twarogowych.
Twaróg Półtłusty z Kosowa Lackiego jest w pełni naturalnym produktem, od lat produkowanym ręcznie, co wyróżnia go spośród pozostałych, dostępnych na rynku serów twarogowych.
Śmietanka Kremowa 30 % to produkt, dzięki któremu każdy przygotowany deser będzie zachwycał nadzwyczajnym smakiem.
Masło Tradycyjne to produkt najwyższej jakości. Tajemnica niepowtarzalnego smaku tkwi w idealnie dobranych proporcjach dodawanego zakwasu maślarskiego.
Masło Ekstra to produkt wytwarzany wyłącznie ze słodkiej śmietanki pasteryzowanej, uzyskanej z mleka dostarczanego od krów karmionych paszami wolnymi od GMO.