Twaróg Chudy z Kosowa Lackiego jest w pełni naturalnym produktem, od lat produkowanym ręcznie, co wyróżnia go spośród pozostałych, dostępnych na rynku serów twarogowych.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w obszary wiejskie
Operacja mająca na celu Promocję produktów wytwarzanych przez grupę producentów (twaróg chudy z Kosowa Lackiego, twaróg półtłusty z Kosowa Lackiego, twaróg tłusty z Kosowa Lackiego, masło tradycyjne, śmietanka kremowa 30%, masło ekstra) oraz upowszechnienie wiedzy o tych produktach i systemie jakości, w ramach którego te produkty zostały wytworzone (system Jakość Tradycja) współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Składniki na 4 porcje: |
---|
250 g mleka + 1/4 szklanki 7 g suchych drożdży 5 łyżek cukru 100 g roztopionego masła ekstra 1 jajko 1 żółtko 1/4 łyżeczki soli 1 cukier wanilinowy |
Masło rozgnieć widelcem ze startym czosnkiem, natką pietruszki, odrobiną soli i pieprzu. Podziel je na 4 części (w formie małych, krótkich wałeczków) i wsadź do zamrażalnika na czas przygotowywania kotletów.
Filety umyj, osusz, obkrój z błonek, włóż miedzy dwa kawałki folii i rozbij tłuczkiem na kotlety.
Następnie filety oprósz od roztłuczonej strony solą, pieprzem i odrobiną papryki. Na każdym połóż kawałek zmrożonego masła ziołowego, zwiń szczelnie filety w rulon, leciutko zakładając końcówki do środka. Obtocz kotlety dokładnie najpierw w mące, potem z roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Smaż kotlety (maksymalnie po dwa na patelni) na dobrze rozgrzanym oleju do zezłocenia się panierki (około 8-10 minut) ze wszystkich stron, przekładając je na boki co kilka minut.
Chałka: |
---|
250 g mleka + 1/4 szklanki 7 g suchych drożdży 5 łyżek cukru 100 g roztopionego Masła Tradycyjnego 1 jajko 1 żółtko 1/4 łyżeczki soli 1 cukier wanilinowy |
Kruszonka: |
---|
100 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g Masła Tradycyjnego |
Dodatkowo: |
---|
1 roztrzepane jajko |
Wszystkie składniki na chałkę umieść w misie miksera i wyrób hakiem gładkie ciasto.
Odstaw je teraz, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Po tym czasie podziel ciasto na 3 równe części i zroluj każdą w długi wałek. Następnie zapleć je w warkocz, łącząc końce z dwóch stron. Składniki na kruszonkę rozetrzyj w miseczce. Chałkę posyp kruszonką i pozostaw jeszcze na 10 min, niech rośnie.
Piecz chałkę w temperaturze 180 stopni przez około 30 -35 minut do zezłocenia się wierzchu.
Składniki: |
---|
250 g Twarogu Chudego z Kosowa Lackiego 3 jajka 2,5 łyżki cukru 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanki mąki pszennej 2 – 3 łyżki wiórków kokosowych 1/4 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia |
Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wykładaj po 2 łyżki masy na każdy placek. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Składniki na bezę: |
---|
4 duże białka rozm. L 250 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego lub spirytusowego |
Składniki na krem: |
---|
150 ml Śmietanki Kremowej 30% (dobrze schłodzonej) 150 g mascarpone (dobrze schłodzonego) 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka kawy mielonej |
Dodatkowo: |
---|
świeże truskawki |
Białka muszą być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzej do 120 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym (lub do pieczenia) i narysuj na nim okręg o średnicy około 19 cm.
Białka wlej do wysokiej miski i spień na niskich obrotach (uważaj, aby nie było w nich ani odrobiny żółtka, bo piana się nie ubije!). Następnie zwiększ obroty i ubijaj białka do uzyskania sztywnej piany. Teraz dodawaj po 1 łyżce cukru, cały czas dokładnie miksując. Całość powinna zająć jakieś kilkanaście minut.
Po wsypaniu całego cukru ubijaj jeszcze jakieś 3-5 minut, aż beza będzie sztywna i lśniąca.
Pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną i dolej ocet. Zmiksuj jeszcze przez chwilkę.
Sztywną pianę wyłóż drewnianą łyżką na narysowane wcześniej koło, zgarniając pianę po bokach szpatułką do góry, aby utworzyć ozdobne wzory. Piecz bezę najpierw przez 30 minut w 120 stopniach C, a potem susz ją w 100 stopniach C przez następne 2h. Beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a wilgotna w środku. Bezę najlepiej po upieczeniu suszyć całą noc w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Składniki do kremu muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce.
Śmietankę przelej do miski i ubij na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone, oraz cukier puder i kawę, wymieszaj krótko całość mikserem.
Na paterze ułóż ostrożnie bezę, posmaruj wierzch delikatnie kremem i ułóż na nim truskawki. Podawaj od razu.
Składniki na ciasto (na 9 dużych drożdżówek): |
---|
3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 0,5 szklanki cukru 80 g roztopionego ciepłego Masła Tradycyjnego 1 jajko 2 żółtka 10 g suchych drożdży (1 opakowanie 7 g i około 1/3 z drugiego opakowania) 1/4 łyżeczki soli |
Składniki na nadzienie: |
---|
400 g Twarogu Tłustego z Kosowa Lackiego 1 jajko 80 g śmietany 12% cukier do smaku 1 cukier z prawdziwą wanilią (8 g) |
Składniki na kruszonkę: |
---|
3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki + 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 70 g roztopionego masła + 1 białko do smarowania |
Ciepłe masło, mleko, cukier, jajko oraz żółtka wymieszaj razem w misce trzepaczką.
Dodaj mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, dlatego możesz podczas wyrabiania podsypywać je lekko mąką.
Uformuj kulę i przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie zagnieć jeszcze raz przez chwilkę ciasto, uformuj wałek i pokrój na 9 równych części.
Uformuj z nich okrągłe bułeczki, turlając je w dłoni. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, ponieważ ciasto bardzo rośnie.
Gdy bułeczki się trochę napuszą (około 15 minut) zrób w nich na środku wgniecenie dnem szklanki. Na mały spodeczek wylej odrobinę oleju i maczaj dno szklanki przed każdym przyciśnięciem bułki, w ten sposób ciasto nie będzie się do niej kleiło.
Do środka bułeczek nałóż po 1-2 kopiastych łyżek nadzienia i posyp obficie kruszonką.
Piecz bułeczki w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut na złoty kolor.
Twaróg rozgnieć porządnie widelcem, dodaj składniki wymieszaj dokładnie.
Wszystkie składniki na kruszonkę włóż do miseczki i palcami wyrób kruszonkę.
Składniki: |
---|
16 kromek chleba tostowego 7 jajek ugotowane na twardo 3 łyżki pełne majonezu 1 łyżeczka musztardy 10 cm ogórka świeżego Twaróg Półtłusty z Kosowa Lackiego 400 g + 300 g na wierzch kilka lyzek śmeiatnki 4 rzodkiewki 1 zabek czosnku 100 g łososia wędzonego majonez (ok. 4-5 łyżek) musztarda ostra (ok. 2-3 łyżeczki) |
Do dekoracji: |
---|
plasterki rzodkiewki plasterki ogórka świeżego plasterki cytryny lub limonki Listki pietruszki plasterki cytryny |
Kromki chleba tostowego obkrój cieniutko ze skórki. Na paterze ułóż pierwsze 4 kromki chleba.
Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj majonez i musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Posmaruj pastą kromki chleba.
Twaróg rozdrobnij widelcem, dodaj śmietankę. Podziel na dwie części: 2/3 i 1/3. Do większej części dodaj startego ogórka, sól i pieprz do smaku oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Posmaruj kolejne kromki chleba powstałą pastą.
Przykryj je kolejnymi czterema kromkami chleba.
Pozostały twaróg wymieszaj z porwanym na kawałki łososiem. Następnie powstałą pasta posmaruj chleb i przykryj ostatnimi 4 kromkami pieczywa.
300g twarogu zmiel w blenderze, dodaj 2 -3 łyżki śmietanki, posól do smaku. Gotowym twarogiem posmaruj wierzch i boki tortu. Udekoruj go pietruszka i warzywami według uznania. Tort przechowuj w lodówce, dobrze jest go lekko schłodzić przed podaniem.
Twaróg Chudy z Kosowa Lackiego jest w pełni naturalnym produktem, od lat produkowanym ręcznie, co wyróżnia go spośród pozostałych, dostępnych na rynku serów twarogowych.
Twaróg Tłusty z Kosowa Lackiego jest produktem w pełni naturalnym, od lat produkowanym ręcznie co wyróżnia go spośród pozostałych, dostępnych na rynku serów twarogowych.
Twaróg Półtłusty z Kosowa Lackiego jest w pełni naturalnym produktem, od lat produkowanym ręcznie, co wyróżnia go spośród pozostałych, dostępnych na rynku serów twarogowych.
Śmietanka Kremowa 30 % to produkt, dzięki któremu każdy przygotowany deser będzie zachwycał nadzwyczajnym smakiem.
Masło Tradycyjne to produkt najwyższej jakości. Tajemnica niepowtarzalnego smaku tkwi w idealnie dobranych proporcjach dodawanego zakwasu maślarskiego.
Masło Ekstra to produkt wytwarzany wyłącznie ze słodkiej śmietanki pasteryzowanej, uzyskanej z mleka dostarczanego od krów karmionych paszami wolnymi od GMO.